Cam de prin vara am remarcat pe Discovery un nene care m-a captivat total. Este vorba de Ray Mears. M-a captivat asa de tare incat am inceput sa imi cumpar "jucarii" pentru a exersa bushcraft-ul. I-am urmarit mai toate emisiunile. Ce este bushcraft-ul? Este un fel de supravietuire in diferite conditii. Cam ce faceau oamenii pana sa intre in epoca moderna. Buscraft-ul are mai multe capitole: supravietuire in conditii extreme, alimentatie cu ce ofera natura si cel mai placut capitol, construirea/creearea a tot ce ai nevoie pentru o sedere cat mai confortabila in natura cu unelte minime (cutit, fierastrau de buzunar) sau cu unelte fabricate la fata locului. In Anglia sunt multe scoli pentru asa ceva. Exista multe site-uri cu informatii. Doar dati un search pe google cu cuvantul "bushcraft" si o sa vedeti cate resurse sunt. Mi se pare cel mai frumos si placut mod de a ne reintoarce la natura. Din pacate la noi in Romania nu am gasit NIMIC asemenator.
In fine... mi-am luat niste cutite si un fierastrau portabil, iar astazi am facut prima mea incursiune practica in lumea buscraftului. Am vrut sa fac o cana din lemn. Sunt foarte multumit de rezultat. Din pacate am exagerat cu finisarile si am reusit sa fac cana inutilizabila. I-am gaurit un perete. De asemenea am reusit sa-mi produc si 5 taieturi :). Doua dintre ele destul de adanci. Oricum pentru primul lucru iesit din mana mea sunt extrem de multumit. Deja m-am apucat de a doua cana.
Nici eu nu am vazut nici auzit ca cineva sa practice buscraftul in Rominia probabil e cam greu de la gratare sa treci la ce iti ofera natura.Nici echipament nu am prea vazut no ca la noi.
RăspundețiȘtergereIti dai seama ca grataragiul nostru de toate zilele nu o sa se schimbe. Scule nu se gasesc pentru ca nu este cerere. Eu am gasit o singura firma in Romania care aduce cutite pentru asa ceva. Si fierastraul tip briceag se gaseste la carrefour din cand in cand (sectiunea gradinarit).
RăspundețiȘtergerete felicit pentru ce faci si vreau sa te anunt ca nu esti singurul.
RăspundețiȘtergeredin pacate pasiunea mea se opreste deocamdata la stadiul de pregatire teoretica si documentare deoarece muncesc 7din 7 fara concediu. In curand ma voi muta in zona lacului Bicaz si voi incepe sa si practic tot ce invat acuma. Poate in viitor voi deschide o "scoala" pentru cei interesati desi aspectul financiar nu prea o sa ma intereseze(adica nu vreau sa traiesc de pe urma ei ). Pentru scule iti recomand ebay. Eu de acolo am luat tot ce am si pot spune ca nu mai am nevoie de mare lucru acum , decat de timp liber.
Inca o data , felicitari !!!
Salut Yety. Ma bucur ca iti place. Si ma gandeam la o asemnea scoala. S-ar mai destepta romanul. Din pacate nu prea pot practica prea mult in Bucuresti. Originar sunt din Suceava. Mai merg pe acolo la rude. Bicazul e aproape ;)
RăspundețiȘtergereLegat de ebay. Am o mica teama sa cumpar de acolo. Am cont pe PayPal dar inca nu imi vine sa cumpar. Plus ca nu mi-e clar cum e cu taxele la vama.
Sa auzim de bine!
Eu am facut muuuuulte cumparaturi de pe ebay si din aprox.100-150 de produse cumparate , m-am intepat cu 2 in valoare totala de 15 dolari.
RăspundețiȘtergereEu zic ca merita deoarece aici in tara nu prea poti gasi de exemplu pastile pentru purificarea apei sau un cutit de calitate la un pret de bun-simt.
Taxele la vama sunt la pachete peste 70 $ care nu vin din UE si pot sa spun ca pana acum nu am platit vama la nimic din ce am cumparat.Cumpara intai de valori mici pentru ca functionarii de la vama sa se obisnuiasca cu tine , iar apoi ai sa vezi ca nici nu prea ii mai intereseaza ce primesti .
Eu le-am zis ca sunt colectionar de cutite , iar acum , dupa ce am primit vreo 20-30 de cutite la ei , pot sa cumpar de orice valoare si nu mai zic nimic. Nici nu ma mai intreaba cat a costat si de-abia se uita la el ;) . Cel putin asa e la Iasi.
20-30 cutite??? Si prietenii imi zic ca-s dus cu capul ca am 3-4. Cand ai mai mult timp liber musai sa ma anunti ca tare as vrea sa-ti vad uneltele :)
RăspundețiȘtergere